Är fria radikaler relevanta?

Redan på 50-talet kom teorin om att de fria radikalerna i kropperna orsakade skador på cellerna, som sedan i sin tur ledde till åldrande och död. Senare forskning har hittat en del stöd för detta, men samtidigt finns det också en del saker som talar emot. Som till exempel att det finns en slags nakenråtta, naked mole rat, som lever ett långt liv med höga nivåer av fria radikaler - till synes utan problem.

De fria radikaler som man mest talat om på senare är kallas ROS (Reactive Oxygen Species) och uppstår som en biprodukt av mitokondriernas arbete med att förse cellen med energi. Det har gjorts försök där man ökat mängden ROS på försöksdjur, och likaså har man minskat kroppens eget skydd mot ROS på flera sätt. Resultaten har inte varit särskilt tydliga.

Samtidigt så har antioxidanter - som neutraliserar fria radikaler - absolut en effekt på många sjukdomar. Men slutsatsen är ändå: Även om de fria radikalerna säkert har en roll i åldrandet så är de knappast ensamma förövare.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln