Längre telomerer genom att leva sunt?

Nyligen presenterades en studie i The Lancet där resultatet visar hur ett hälsosamt leverne har gjort att en grupp män fått längre telomerer. Telomerer är ett slags skydd som sitter längst ut på kromosomerna och som blir allt kortare med åldern, men också genom sjukdomar och stress. När telomererna är för korta blir det svårt för cellen att dela sig, vilket en del forskare menar är en viktig del av orsaken till åldrandet.

Studien behandlar en grupp män med icke-agressiv prostatcancer som i fem år fick äta en bra kost (lite fett, mycket frukt och grönt, fullkorn), samtidigt som de motionerade, deltog i stödgrupper och lärde sig metoder för att inte stressa, som t.ex. yoga. Detta ledde till att deras telomerer ökade i längd, i jämförelse med en kontrollgrupp. Det ska dock sägas att studien har ifrågasatts, bland annat för att den omfattar mycket få personer.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln