Hur gamla blir djur?

Olika djurarter åldras väldigt olika snabbt. Det finns en övergripande korrelation mellan kroppsstorlek och åldrande, där de större djuren blir äldre. Det har föreslagits att detta beror på att mindre djur oftare blir mat åt andra djur.

Men igår rapporterade bland andra Dagens Nyheter att världens äldsta djur blev 507 år gammal, och var en mussla. Den var av arten Arctica Islandica och inte alls särskilt stor. I alla fall inte i jämförelse med en människa.

Det kan konstateras att olika typer av djur lever längre. Till exempel lever fladdermöss mycket längre än vad som verkar normalt för deras storlek. Likaså lever fåglar längre än förväntat. Däggdjur har ingen sådan fördel.

Människor lever också avsevärt mycket längre än andra apor. Det gäller även apor som bor i djurparker, och därför inte riskerar att bli byte och som dessutom får vård när de blir sjuka. Orsaken till skillnaden i livslängd har varit omdiskuterad, och än så länge är väl juryn ute.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln