Ännu en mirakelmedicin?

Idag har återigen forskare kommit med forskningsresultat som säger att man är på väg att ta fram en medicin som ska skjuta upp åldrandet. Problemet är bara att detta är något som sagts länge nu, och att även om det lyckas så handlar det om att göra så att människor lever på sin höjd något decennium extra.

Under 90- och 00-talen har det flera gånger publicerat forskningsresultat där man visat att olika ämnen kan skjuta upp åldrandet för olika sorters djur. De har fungerat bra på bananflugor, men när man forskat på djur som liknar människor så går det inte lika bra längre. Problemet är att metabolismen är komplicerad och därför är effekterna svåra att förstå.

Dessutom skulle även en väldigt lyckad medicin som påverkar metabolismen sannolikt ha en ganska begränsad effekt, och kanske göra att människor som inte drabbas av andra sjukdomar kan leva något tiotal år extra. Detta är naturligtvis bra, så länge det handlar om friska år, men knappast revolutionerande.

En annan typ av forskning som kanske kan visa sig bli mer intressant är den som handlar om att ta bort åldrandets skador på människokroppen. Det kan t.ex. handla om att ta bort de restprodukter som ansamlas i cellerna med åren eller att reparera skador på mitokondrierna. Där har dessvärre forskningen inte kommit lika långt och än så länge har vi inte sett några resultat - inte ens på bananflugor. Men förhoppningsvis kommer det om en inte allt för lång tid!


Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln