AGE - något du inte vill ha i dina celler

AGE är ett ämne som produceras i cellerna och som skapar kronisk inflammation. Något som visat sig vara en orsak till åldrandet i sig såväl som flera av våra vanliga sjukdomar, t.ex. hjärt- och kärlsjukdomar.

Forskare har nu hittat en gen (SNP rs1800624) som påverkar receptorerna för AGE, kallade RAGE (receptor for advanced glycation end-products). De som har version AA av denna gen lever längre, åtminstone om de är män.

Detta är ett av flera exempel på hur olika gener är kopplade till olika livslängd. Dock ska man säga att generna inte påverkar så stor del av livslängden, och även med de bästa av gener så är den maximala livslängden för de allra flesta människor ungefär den samma.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln