Ny lunga gjord av gammal lunga

Lungor är extremt komplexa organ, så även om forskningen går framåt i fråga om att få organ att växa fram ur stamceller så kan nog lungor vara något som ligger rätt många decennier fram i tiden. Däremot kanske det går att av-cellifiera lungor (eller vad man nu ska kalla det på svenska!). Detta innebär alltså att man tar en mänsklig lunga från en donator, tar bort alla celler så att man enbart har kvar själva stommen i lungan, och därefter använder man mottagarens egna celler för att skapa nya celler i lungan. Fördelen är då att man får ett organ som förhoppningsvis inte stöts bort av kroppen och där mottagaren inte behöver ta den mediciner som organmottagare ofta får ta för att trycka ner immunförsvaret, så att det inte stöter bort organet. Forskningen har kommit ganska långt på det här området, och den första mänskliga lungan har just producerats i ett laboratorium. Dock ska tekniken nu först testas på grisar och det kommer ta många år innan transplantationer på människor kan komma i fråga. Forskarna själva gissar på ungefär 12 år.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln