Hur farligt är rött kött?

De senaste dagarna har det varit mycket publicitet kring att rött kött orsakar en för tidig död. Artiklarna är baserad på en studie som publicerats i Cell.

Men vad säger egentligen studien? Jo, att det finns ett samband mellan att få cancer och att äta mycket kött, i åldern 50-65 år. Över 65 år så visar det sig i stället att det finns ett negativt samband mellan att äta kött och dödlighet. Men denna åldersgrupp fick i alla fall en ökad risk för diabetes typ 2 om de åt kött.

Dessutom hänger effekten av minskat proteinintag eventuellt ihop med minskat kaloriintag. Diskussionen om i vilken utsträckning vegetarianer lever mer hälsosamt i allmänhet är också i högsta grad levande.

Det är alltså oklart hur studien ska användas praktiskt. Möjligen kan man ändå säga att de som är mellan 50 och 65 ska vara försiktiga med att äta alltför mycket rött kött, men så mycket mer än så går nog inte att utröna från detta.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln