Äta mindre, leva längre?

Förra året publicerades ett väldigt omdiskuterat forskningsresultat. Apor som levt på en kost med få kalorier (ofta kallat CR, calorie restriction) visade sig inte få en längre medellivslängd än en kontrollgrupp som levt på normal kost. Detta stod i strid med mängder av tidigare forskningsresultat, både från studier med råttor och maskar, men även studier på människan - om än inte laboratorieresultat, av naturliga skäl...

Igår publicerades dock en ny studie i Nature, med samma upplägg, och denna gång så levde rhesusaporna klart längre när de åt en kost med få kalorier. Studiens författare passar också på att ifrågasätta utförandet av den tidigare studien. Intressant med studien är förresten att aporna togs med i studierna när de redan var vuxna, vilket bland annat skiljer studien från råttstudier där djuren levt på CR-kost i stort sett hela livet.

Slutsatsen blir dels att frågan om ifall CR fungerar på människan är öppen. Dels i vilken utsträckning resultatet är intressant, med tanke på att detta handlar om en kost som människor nog inte gärna vill utsätta sig för. Det finns så klart en möjlighet att utvecklar läkemedel som imiterar kosten, men även detta är långt i från säkert och flera tidigare försök har visat tveksamma resultat.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln