Ungt blod föryngrade möss

Forskare har injicerat blodplasma från unga möss i äldre möss och fann då att mössen blev starkare och bättre kunde reparera en muskelskada. En annan studie visade positiva effekter i hjärnan.

Ett protein som heter GDF11 tros vara orsaken. Det finns normalt i blodet, men minskar med åldern. Forskarna pratar nu om att utveckla läkemedel mot Alzheimers och hjärtsjukdom med hjälp av proteinet.

Intressant är också att blodplasma (till skillnad från GDF11) är något som regelbundet ges till människor. Det innebär att det inte finns någon risk för att det kommer visa sig vara farligt. En studie är på väg att sättas igång som ska behandla Alzheimers med blodplasmainjektioner.

Det är tunga tidskrifter som Science och Nature Medicin publicerat forskning om detta. Forskningen är genomförd vid Stanford University och University of California. Förhoppningsvis kan vi i och med att så många tunga aktörer intresserar sig för den här typen av forskning nu se fram emot många fler spännande resultat framöver.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln