Vad är det som gör att en del människor lever längre?

Svar: Det är komplicerat. Enligt en ny studie är det inte generna och inte kosten och inte någon annan enstaka orsak. I stället är det interaktionen mellan många olika egenskaper hos individen och miljön som gör att vissa människor lever längre än andra.

Ofta har forskare i stället sökt en enda orsak och t.ex. har flera gener visat sig vara vanliga bland människor som blivit mer än 100 år. Problemet är att sambanden är så svaga att de ibland inte kunnat replikeras i andra studier, och hur som helst är effekten inte särskilt stark. I en kommentar till den ovan nämnda studien säger en av forskarna att behandlingar behöver vara personligt utformade, och att det på så sätt kan gå att få bättre effekt. Slutsatsen borde vara: Ingen av de mest utforskade metoderna för att öka medellivslängden fungerar särskilt bra.

Det har ju även funnits en lång rad exempel på ämnen som verkar bra på att förlänga livet på olika djur, men som sedan visat sig ha en begränsad effekt på däggdjur. I dagarna publicerades resultat om ännu ett ämne, som heter α-ketoglutarate och som visat sig förlänga livet på masken c.elegans med 50 procent.

Svaret finns kanske i stället att finna hos 103-årige George Geeson i Storbritannien? Han verkar enligt en lokaltidning tro att hans aktningsvärda ålder beror på en av hans dagliga måltider, bestånde av scones!

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln