En datorsimulerad modell som visar orsaken till högt blodtryck

Vanlig forskning om sjukdomar och åldrande sker genom noggranna och tidskrävande studier av cellerna och alla de ämnen som påverkar varandra där inne. Det är inte lätt att reda ut hur allt hänger ihop och därför tar också framstegen lång tid på sig. Men här är ett forskningsresultat som börjar på ett helt annat håll: "Förhårdnad av blodkärlen räcker för att förklara primärt högt blodtryck". Ett forskningsresultat som helt och hållet är baserat på en modell som byggts i datorn. 

Det är egentligen självklart att simuleringsverktyg idag kommit så långt att de kan användas för medicinsk forskning. Men förvånansvärt används de för det och det är sällan jag ser nyheter om det.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln