Åldrande telomerers minskande längd kan stoppas

Ny forskning visar att telomerernas längd går att påverka på ett nytt sätt. Telomerer är ändar på dna som kortas i takt med vår livslängd men också på grund av sjukdom och stress. Är de för korta stannar celldelningen av. I cancerceller är de däremot långa, för att accelerera celldelningen.

Nu har forskare hittat ett sätt att stänga av mekanismen för hur telomererna förkortas. Telomererna kan nämligen ändras med hjälp av enzymet telomeras, men nu visar det sig att enzymet har en off-knapp. Därmed borde det kunna vara möjligt att hindra den process där telomernas förkortas, t.ex. på grund av åldrande.

Vi kommer med stor sannolikhet få återkomma till detta forskningsresultat, eftersom det öppnar upp för en mängd nya och spännande forskning. Hur åldrandet i stort påverkas är naturligtvis dock oklart.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln