Cell sammanfattar forskningen om åldrandet

I senaste utgåvan av Cell skriver Leonard Guarante från MIT:s Glenn Laboratory for the Science of Aging om de olika spår som finns i fråga om forskningen om åldrandet. Det är slående hur mycket forskning som skett, men även hur mycket som finns kvar att göra. Det är också intressant hur den här forskningen numera är ett etablerat forskningsfält som en välrenommerad tidskrift gärna skriver om - något som inte var fallet för 20 år sedan i samma utsträckning.

Guarantes slutsats är dock tyvärr väldigt typisk bland många forskare idag. Han är helt enkelt riktigt negativ, och tror det kommer dröja länge innan människan kan rubba den maximala livslängden. Han verkar till och med tveksam till om medelllivslängden kan öka så mycket mer, utan hoppas mest att människor kan vara friskare under den tid som finns. Man kan väl konstatera att det är sällan man ser till exempel en solcellsforskare som har en så pass negativ inställning till sitt eget forskningsfält. Det här blir särskilt noterbart då åldrandet är ett område där så mycket ännu inte är provat och det trots allt finns många lovande spår att följa. För min egen del tror jag attityden snarare handlar om kulturella attityder kring åldrandet.

(En annan artikel från Cell med en genomgång av åldrandets mekanismer)

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln