Däggdjur har förmåga att återbilda organ - men förmågan har stängts av

Det här är egentligen inte en nyhet, utan snarare flera nyheter som tillsammans visar på något som är nytt: Att däggdjur har kvar sin förmåga att återbilda organ, som annars finns fullt ut kvar hos en del djur som däggdjur härstammar från. Det mest kända exemplet är ödlan vars svans växer ut igen när den släppts den för att undvika rovdjur. Men hos däggdjur har förmågan stängts av. Om samma mekanismer finns kvar borde det också vara möjligt att sätta på förmågan igen.

Det finns en del intressant forskning på området. Som exempel finns det en undersökning där man satte igång möss stamceller i hjärtat så att de återbildades efter en skada. Annars brukar hjärtan efter exempelvis en hjärtinfarkt i stället få ärr.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln