Att ta bort döda celler ur kroppen

I åldrandet ingår det att allt fler av kroppens celler dör. De allra flesta sådana celler rensas bort, men när vi blir äldre blir kroppen sämre på att göra detta och cellerna blir då kvar. En del menar att det har att göra med cancer, medan de som tror på programmerat åldrande snarare ser det som en del av programmet.

Hur som helst så skulle vi må bättre om fler celler kunde rensas bort. Inte minst eftersom dessa celler utsöndrar ämnen som skapar inflammation.

Cancerforskare har på senare år arbetat mycket med att utveckla metoder för att kunna nå celler av en viss typ - i deras fall cancerceller. De har också nått viss framgång. Dessa metoder kunde även användas för att rensa bort döda celler, t.ex. genom att binda till något som kallas p16. En bra genomgång av detta finns här.

Ett nytt forskningsresultat har hittat en bra markör för döda celler i form av en kombination av proteiner. Detta kan vara en väg framåt för att hitta ett ämne som kan rensa ut de överblivna cellerna så att de slutar att göra skada i kroppen.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln