Novartis satsar på åldrandeläkemedel

Novartis, ett av de större läkemedelsföretagen, presenterade nu i jul forskning om ett nytt möjligt läkemedel som hos äldre stärker immunförsvarets svar på en infektion med ca 20 %. Läkemedel verkar på ett liknande sätt som Rapamycin, som på senare år varit ett av de mest omtalade läkemedlen för att förlänga livet, men som har allvarliga bieffekter. 

Rapamycin har liksom den nya substansen effekt på mTOR-mekanismen i cellerna och kan stärka immunförsvaret. Eftersom immunförsvarets försvagning är en del av åldrandet bör alltså det nya läkemedlet kunna förlänga livet, även om det sannolikt handlar om relativt små effekter.

Intressant är att ett så pass stort läkemedelsföretag nu ger sig in på det här området. Det som talar för att fler i branschen gör så framöver är att målgruppen är enorm; alla som börjar bli äldre. Det som däremot talar emot är bland annnat att åldrandet inte vanligtvis definieras som en sjukdom, och därför finns det ingen indikation som läkemedlet kan godkännas för att användas för. Antagligen kommer den nya substansen därför enbart kunna godkännas för användning till dem som har nedsatt immunförsvar. Men eftersom läkare kan skriva ut läkemedel till vem som helst så kommer det sedan kunna användas av alla som läkarna bedömer behöver det. Förhoppningsvis kan detta så småningom leda till en diskussion om indikationer som bättre täcker in åldrandet som ett tillstånd som inte är friskt.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln