Ny metod att rensa bort dåliga celler ur kroppen

Jag har tidigare skrivit om att celler som inte längre fungerar ansamlas i kroppen vid åldrandet. Förutom att de inte själva bidrar till det de är avsedda för, så påverkar de dessutom omkringliggande celler på ett negativt sätt. En schweizisk forskargrupp har nu hittat en gen som uttrycks i celler som inte fungerar så väl, och därefter hittat en metod för att ta bort dem ur bananflugor. Detta ledde till att flugorna levde ca 50-60% längre.

Det forskarna tänker sig i framtiden är att man t.ex. väljer ut ett organ som inte fungerar så bra längre och använder metoden för att ta bort de celler i organet som inte längre fungerar. Kanske börjar då organet fungera bättre.

Mycket mer forskning behövs förstås, men det är ett spännande koncept.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln