Dolda infektioner minskar livslängden

Forskare från bland annat Sverige har idag fått mycket publicitet, och får sin artikel publicerad i Science, med sin nyhet om att fåglar åldrades och dog snabbare när de var infekterade av ett virus som inte märktes på beteendet. Åldrandet kunde knytas till att telomererna förkortades snabbare på de infekterade fåglarna. Studien har genomförts i södra Sverige under tre decennier.

Att infektioner som till synes inte har någon effekt ändå kan påverka människor syns även på andra sätt. Till exempel finns det en parallell till cytomegaloviruset, som hos människor har visat sig göra att äldre personers immunförsvar distraheras och inte klarar av andra infektioner så väl.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln