Ny metod för att förlänga telomerer

En spännande ny teknik för att förlänga telomerer i mänskliga celler har presenterats. Detta är särskilt spännande eftersom det bevisligen i möss och sannolikt även i människor skulle gå att förlänga livslängden genom att förlänga cellernas telomerer.

Telomerer är skyddande ändar på kromosomerna. För varje celldelning försvinner en liten del av dem, och när de till sist försvunnit helt så slutar cellen att dela sig.

Den nya metoden fungerar genom en modifierad RNA som levererar ett protein till cellerna. Proteinet förlänger i sin tur telomererna. I första hand kommer metoden antagligen användas för att underlätta forskningen om telomererna, men spännande nog ser forskarna också möjliga mänskliga studier framöver eftersom det finns sjukdomar där telomererna kortas i förtid.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln