Epigenetik en stor del av åldrandet?

Vi förändras epigenetisk när vi blir gamla. En studie förra året visade exempelvis att 8 procent av 450 000 undersökta platser i generna förändrats med åldrandet. I just denna studie hittade man också ett par specifika åldersförändringar och hur de påverkades av epigenetik. Det kan bli fler sådana upptäcker i framtiden.

Frågan är om det går att återställa dessa förändringar till samma läge som hos unga människor? CRISPR kanske kan bli en sådan metod, när den utvecklats vidare.  Det finns en rad kandidater till vad som kunde förändras, till exempel hormoner som börjar utsöndras i större skala och har negativa effekter eller tvärtom, sådana ämnen som försvinner med åldern.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln