På spaning efter ledtrådar till varför nakenråttor inte får cancer

Nakenråttor får inte cancer. De är bland däggdjur unika i att att de verkar vara immuna mot denna sjukdom. Nu visar ny forskning att en gen som även hos människor hindrar utvecklingen av cancer hos nakenråttor ser till att ett protein produceras som inte produceras hos människor. Kanske är detta skillnaden mellan cancerfrekvensen hos människor och nakenråttorna?

Hur stort problem är då cancer för åldrandet? Å ena sidan har jag från flera källor (som jag dock inte lyckas bekräfta!) hört att om all cancer kunde botas skulle medellivslängden bara öka med tre år - vilket inte låter så värst imponerande. Å andra sidan så är cancer en sjukdom som blir relativt sett vanligare som dödsorsak, eftersom vården blivit så pass mycket bättre på att ta hand om andra sjukdomar, främst hjärt- och kärlsjukdomar. Så pass mycket bättre att medan Cancerfonden gör reklamkampanjer där man säger att 1 av 3 svenskar får cancer, så kommer det såvida inget radikalt sker i fråga om förebyggande arbete att snarare handla om 1 av 2 av de som idag är medelålders i Sverige.  

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln