Ämne i cellernas mellanrum viktigt för åldrandet

Det kallas extracellulär matrix (ECM), den substans som finns mellan kroppens celler och som stagar upp den. Även kommunikation mellan cellerna sker via ECM. Nu (eller faktiskt redan i december) presenterades forskning som tyder på att dess roll i åldrandet är viktigare än vad som tidigare trotts. 

Forskningen visade att en rad ämnen som förlänger livet på rundmasken C elegans även förändrar genuttrycket hos ECM, och bland annat ökade produktionen av kollagen, ett protein som finns i bland annat ben, senor och i huden. Kollagen är ett mycket vanligt ämne i kroppen och kan beskrivas som ställningen som kroppen hänger fast i.

Mycket forskning om åldrandet är fokuserat på cellen, men även utanför cellerna förändras kroppen. Vill man påverka åldrandet behöver alltså även detta ändras.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln