Ett redan godkänt läkemedel som kan imitera kalorireduktion?

Läkemedelsföretag som är ute efter nya intäkter brukar ofta prova om redan godkända läkemedel har effekt på nya sjukdomar. Då är säkerheten redan känd, bieffekterna kända, prövningarna enklare att ta sig igenom och investeringen därmed mindre. Precis detta har nu hänt i fråga om åldrande i och med att ett malarimedel visat sig kunna imitera kalorireduktion, en metod som är väl etablerad för att förlänga livet.

Det handlar om en substans som heter artemisinin som nu har visat sig imitera kalorireduktion på jäst. Jäst är i och för sig en varelse som står långt ifrån människan, men den finns ändå en del gemensamma gener. Just kalorireduktion har visat sig fungera på både jäst och på däggdjur som möss och råttor. På människor är dock ett test inte genomförbart, bland annat eftersom metoden innebär att under lång tid reducera kaloriintaget så pass kraftigt att det inte alls är behagligt. Det är just detta som gör att det pågår en jakt efter att imitera kalorireduktion, så att man slipper att utsätta sig själv för att ständigt vara hungrig.

Slutsatsen är alltså att det å ena sidan är mycket forskning kvar att göra, men å andra sidan så handlar det om ett läkemedel med relativt milda bieffekter som eventuellt faktiskt kan gå att använda över lång tid.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln