Allt större variation i livslängd för äldre

En demografisk aspekt som jag inte tidigare noterat: Livslängdsvariationen bland de som lever länge, över 65 år, har ökat under senare år. Under 1800-talet och början av 1900-talet minskade livslängdsvariationen kraftigt i och med att barn överlevde i allt större utsträckning. Denna utveckling fortsätter faktiskt, men idag är det så väldigt liten del av människor som inte lever tills de blir gamla att detta inte syns i statistiken. Däremot är variationen bland de som överlever till 65 års ålder större idag än för hundra år sedan. Detta beror vad jag förstår på att av de som för hundra år sedan levde till de var 65 så dog många ganska snart, medan det idag är många som lever 20-30 år ytterligare. Samtidigt så är det ändå också en grupp som dör ganska snart efter 65. Förklaringar finns i såväl livsstil som gener.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln