Muskelsvaghet är farligt

Att förlora muskelstyrka är inte bara en bieffekt av åldrande och sjukdom, utan också en orsak. Att vara muskelsvag är en riskfaktor för att dö.

Muskelsvaghet kan leda till fall, vilket är allvarligt för en äldre person. En av tre i Storbritannien som bryter höften dör inom ett år, mycket på grund av den onda cirkel som uppstår när en redan svag person blir sängliggande.

Det finns flera andra saker som förvärras av muskelsvaghet. Musklerna är kroppens proteinförråd, som behövs när man drabbas av sjukdom. Är förråden små så är marginalerna mindre.

Muskler konsumerar också glukos, och när de inte behöver så mycket glukos betyder det att glukosen i stället åker runt i blodet och alltså ökar blodsockertopparna. Detta kan i förlängningen leda till diabetes typ 2, en av de vanligaste sjukdomarna bland äldre.

I framtiden kan vi hoppas att det kommer fram läkemedel mot sarcopenia, som tillståndet med åldersförsvagade muskler kallas.

Orsakerna är än så länge inte helt utredda men fria radikaler verkar vara inblandade. Möss som manipulerats så att de producerar mindre fria radikalier i sina mitokondrier lever 20 procent längre. En studie nyligen visade att det går att ändra på detta. Det verkar ha att göra med att stoppa kalkläckage i cellerna.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln