Cancerläkemedel rensar ut åldrade celler

När människor åldras övergår en del av våra celler till ett så kallat "senescent" stadie. De delas då inte längre, men sprider däremot ut ämnen som skadar omgivande vävnad och skapar inflammation. Man har tidigare kunnat visa att om man rensar ut celler i detta stadie från möss så lever de längre. Nu har The Scripps Research Institute och Mayo Clinic upptäckt att en kombination av två cancerläkemedel (dasatinib och quercetin) åstadkommer detta på ett enkelt och effektivt sätt. Läkemedlen visade sig förbättra kardiovaskulär funktion och uthållighet vid träning, samt reducerade osteoporos och åldersskörhet. Den hälsosamma livslängden förlängdes.

Detta är ytterligare ett av de nu många exempel som finns på att det för tillfället pågår en intensiv jakt på läkemedel mot ålderssymtom, och där man letar bland redan godkända läkemedel. På så sätt slipper man utvecklingskostnaden för ett nytt läkemedel, vilket är extremt dyrt, och kan i stället satsa på att utvidga indikationen för vilka tillstånd läkemedlet kan förskrivas för. Det är smart för läkemedelsföretagen, så klart, och kan säkert leda till ett och annat trevligt resultat och ett mer hälsosamt åldrande. 

Quercetin finns förresten i skalet till färgglada frukter (bland annat vindruvor, vilket förklarar bilden här ovanför!), men eftersom forskarna inte gett så mycket information om dos och hur medlet administreras så blir det nog ganska svårt att för tillfället nå något resultat genom att självmedicinera. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln