Varför lever man längre när man äter mindre?

Att minska på mängden kalorier (calorie restriction) är det mest etablerade sättet att leva längre. Det finns enorma mängder forskning som visar att det fungerar på allt ifrån rundmaskar till apor. En forskningsgenomgång i Cell visar på alla aspekter av kalorireducering. Här finns de positiva resultaten och möjligheterna, som t.ex. att utveckla läkemedel som imiterar effekten utan att man behöver svälta. Men även de många frågetecknen, som t.ex. att det faktiskt inte går att testa om detta fungerar på människor eftersom det handlar om långtidseffekter av en ganska extrem minskning av matintaget. Få personer skulle ställa upp på en sådan kost.

En intressant sak är att allt mer nu tyder på att det inte är mängden kalorier som skapar effekten, utan snarare vissa former av proteiner. Dessutom har tidpunkten för när man äter stor effekt, vilket också gör att det just nu pågår mycket forskning om olika former av fasta. Det finns också läkemedel under utveckling, och åtminstone ett redan godkänt läkemedel, Rapamycin, som i viss utsträckning fungerar genom samma mekanismer.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln