Är telomerer en åldersklocka eller en stressindikator?

Det pågår en diskussion om hur cellernas telomerer egentligen fungerar. Telomerer förkortas med åldern men även stress av olika slag har samma effekt. En barndom där man utsätts för våld, sjukdomar eller att en anhörig avlider har alla effekter på telomerer. Är det ROS, reaktiva syreföreningar, som orsakar stresseffekterna?

Att telomerer är i högsta grad inblandade i åldrandet är alla överens om. Frågan är om det går att påverka åldrandet genom att förlänga telomererna? Det finns en del forskning som tyder på det, men cellernas mekansimer är så komplicerade att det inte är lätt att slå fast vad som är orsak och verkan.

Här är en artikel där man går igenom en del forskning och kommer fram till att telomerer inte är en åldersklocka alls. Men som sagt så finns det olika åsikter.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln