Ny klinisk prövning: Kan tungt fett öka livslängden?

Amerikanska biotechföretaget Retrotope startar nu en klinisk prövning som ska testa om ett särskilt fett fungerar mot Friedreichs ataxia, en genetisk sjukdom som har vissa likheter med åldrande.

Det handlar om att bota effekter av fria radikaler i cellerna. Som många säkert känner till är teorin om att fria radikaler orsakar åldrande en av de äldsta, men på senare år har den också ifrågasatts. Men den kan ändå ha viss bäring på de skador som uppstår på cellernas membran, och dess fettmolekyler. Det nya ämnet ska skydda membranen genom att stärka de molekylära bindningarna, och därmed minska risken att de reagerar med de fria radikalerna. Det har åtminstone fungerat på jäst, och nu ska det alltså testas på människor.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln