Vad är åldrande? Kan vi skjuta upp det?

En brittisk grupp, The Longevity Science Panel, har gjort intervjuer med experter inom forskning om åldrande och sammanställt en rapport om var forskningen står idag och hur framtiden ser ut. "What is ageing? Can we delay it?" heter rapporten, och titeln förklarar tydligt nog vad den handlar om.

Rapportens primära slutsats kan nog sägas vara att väldigt mycket är osäkert, och att det behövs mer forskning om det allra mesta. Huruvida vi kan förvänta oss att åldrandet kan skjutas upp under de närmaste decennierna? Ingen kan egentligen svara på den frågan idag, enligt rapporten.

Vad kan man då göra idag? Rapporten lyfter av goda skäl fram träning som den bästa metoden att skjuta upp åldrandet. De enda läkemedel som redan är godkända och som inte har allt för mycket bieffekter är statiner, menar man i rapporten. Kanske borde de också inkluderat metformin?

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln