Ämnen i ungt blod som föryngrar

Tidigare har flera studier visat att IGF-11 är det hormon som gör att ungt blod i en gammal kropp (en process som kallas parabiosis) verkar föryngrande på bland annat muskler. Åtminstone anses det vara ett av de viktigaste ämnena. Men nu har en annan forskningsgrupp haft problem med att repetera studien, och har samtidigt sagt att IGF-11 inte ens verkar minska med åldern. Det verkar som att det var något annat, eller möjligen en viss variant av IGF-11, som orsakade effekten i den ursprungliga studien. Möjligen är det i stället det närbesläktade ämnet myostatin. 

Vad är det då som gör att ungt blod även föryngrar skelettet? Här har en ny studie hittat ett ämne som kallas beta-catenin som ökar när yngre blod kommer in i kroppen, vilket leder till förbättrat läkande av ben som skadats. Detta är alltså ett svar på vad som händer i kroppen vid parabiosis, och det återstår att hitta ett ämne som orsakar förändringen. 

En större diskussion är vad effekterna av parabiosis egentligen visar. Är det ett tecken på att det finns ett signalsystem en high-level signalering som åstadkommer åldrandet, så som programmerat åldrande-skolan gärna vill hävda? Det finns också de som inte alls tror att det finns någon high-level utan att allt är wear and tear som händer lokalt i våra celler. 

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln