Ledtrådar om hur rapamycin förlänger livet

Det kanske mest omtalade läkemedlet under senare år i fråga om att förlänga livet är rapamycin. Rapamycin fungerar genom att påverka mTOR, och ny forskning visar nu att genom att hämma mTOR gör rapamycin att de ämnen som skickas ut av vilande celler (celler i så kallad senescence) kan kontrolleras. Detta är alltså mekansimen som gör rapamycin verksamt - något som inte tidigare var känt.

Forskningen sätter därmed återigen fokus på vilofasen, som inträder hos allt fler celler med ökande ålder. Det är sedan tidigare känd att de proteiner som sådana celler skickar ut, och som även kalllas SASP, orsakar inflammation och sannolikt även kan förvärra cancer.

Här om dagen kom också forskning som visar att hud som är mer åldrad också har mer celler i vilofasen. Detta alltså oavsett ålder räknat i tid.

De fåtal forskningsresultat som jag sett som handlar om att rensa ut dessa celler ur kroppen framstår som väldigt intressanta!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln