Micro-RNA kan göra stamceller gamla

Ny forskning visade att en population av stamceller åldrades genom ett program av uppreglerade micro-RNA i cellerna. Mer specifikt var en av dem, miRNA-195, ansvarig. Detta ledde till senescence, alltså ett vilostadie där cellerna blir skadliga för omgivningen, bland stamcellerna. Detta skedde bland annat genom att Tert, en typ av det mer kända enzymet telomeras, inte längre var aktivt. Telomeras är välkänt som det ämne som gör att cellernas telomerer förlängs - och som därigenom gör att cellerna fortsätter leva och delas.

Genom att man spårar programmet som stänger av Tert så kan man eventuellt också hitta ämnen som sätter på det igen, och därmed kunde åldrandet sannolikt bromsas.

Studien gällde så kallade mesenchymala stamceller, som kan utvecklas till bland annat muskel- och benceller. Ytterligare studier får visa om samma mekanismer finns även i andra stamceller.
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln