Telomerers längd har inte samband med skröplighet

Telomorerna har ofta setts som en central del av åldrandet, och korta telomerer har ett samband med flera typer av dåliga hälsotillstånd. Men vid en ny studie kom man fram till att det inte finns något samband mellan korta telomerer och frailty, alltså vad man skulle kunna kalla för skröplighet. Det här stödjer ett faktum som egentligen varit tydligt ett tag, nämligen att telomerernas roll i åldrandet är komplicerat och ännu inte klarlagt.

Vad detta säger om hur det kommer gå för dem som nu forskar om att förlänga telomererna genom att tillföra telomeras, ett ämne som finns naturligt i cellerna och som förlänger telomererna, är lika komplicerat och oklart. Sannolikt kan förlängda telomerer åtminstone till en del motverka åldrandet, men frågan är vilka delar och hur mycket.

Graden av frailty undersöktes för övrigt genom ett index som kallas Fried's criteria, och som innebär att man drabbats av trötthet, muskelsvaghet, oavsiktlig viktnedgång, långsam gång och låg aktivitetsnivå.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln