Astmamedicin föryngrade mushjärnor

Astmamedicinen montelukast (även marknadsförd som Singulair) har i en musstudie visat sig återställa ett ungdomligt tillstånd i åldrade möss hjärnor. Nu ska läkemedlet testas på parkinsonpatienter, men effekten verkar handla om att minska effekten av åldrande.

I studien visade sig mössens minnesförmåga såväl som deras kognitiva förmåga. Det gick även att se att nya celler uppstod i hjärnan i en grad som liknar de hos unga möss. Ämnet fungerar främst genom att minska inflammationen i hjärnan, som normalt ökar med åldern.

Det som framför allt var förvånande var att effekten var så stark. De äldre mössens minne och kognitiva förmåga återfick samma kapacitet som när de var unga.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln