Beror cancer på ålder eller på åldrande?

Nya forskningsresultat visar att cancer kan orsakas av inflammation som i sin tur orsakas av åldrande.

Traditionellt menar många forskare att cancer behöver mycket tid för att utvecklas och att det är detta som gör att många fler äldre än yngre drabbas. Vilket kan hänga ihop med att de många mutationer som ansamlas med åldern antas orsaka cancer.

Det visar sig dock att möss som har mycket åldersrelaterad inflammation har lättare att få leukemi. Detta verkar bero på att de cellmutationer gynnas som gör att cellerna överlever i en miljö som präglas av inflammation.

Intressant är också att det finns en rad läkemedel som hejdar inflammation. Kanske är detta orsaken till att de som använder mycket NSAID (t.ex. Ipren och Aspirin) har mindre risk att få cancer?

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln