Nytt enzym kan förlänga telomererna

Bild: National Institute of Health Bild: National Institute of Health
Cellernas telomerer, som finns i kromsomändarna, styr hur många gånger som cellen kan delas och därmed är de inblandade i åldrandet. Korta telomerer har ofta visat sig ha ett samband med hög ålder och sjukdomar - även om det exakta sambandet inte är helt klarlagt. Telomerer kan förlängas av enzymet telomeras, vilket bland annat är en metod som cancerceller använder för att kunna dela sig hur många gånger som helst. Detta har dock också inneburit att många menar att om man behandlar människor med telomeras för att förlänga livet så riskerar man att även orsaka cancer. Nu visar det sig dock att det även finns ett annat enzym, ATM kinase, som kan förlänga telomererna.

Detta kan utforskas vidare för att undersöka om det kan vara ett sätt att förlänga telomererna utan att riskera att orsaka cancer. Forskarna kunde också visa att en PARP1-inhibitor, ett slags läkemedel, kunde göra att ATM kinase aktiverades i möss och därmed att telomererna slutade förkortas. Just detta läkemedel fungerade dock inte på mänskliga celler, men det finns sannolikt andra metoder som väntar på att upptäckas.

Forskningen är gjord av en forskargrupp ledd av Carol Greider vid John Hopkins institute for basic biomedical sciences. Greider vann även 2009 års Nobelpris för sin upptäckt av telomeras.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln