Går det att mäta hur gammal någon är?

Det finns ålder och sedan finns det ålder. Dels finns det den kronologiska åldern, det vill säga den tid som gått sedan födseln. Dels borde det också gå att mäta hur åldrad en person är. Och detta har nu forskning tagit ett steg mot att kunna göra.

Epigenetik, det vill säga de cellförändringar som styr vilka gener som sätts på och stängs av i varje enskild cell, visar sig vara en lovande väg för de som vill mäta hur åldrad någon är. En tvillingstudie i Danmark har mätt en rad epigenetiska förändringar och jämfört tvillingarna. Förändringarna är starkt kopplade till kronologisk ålder, men de av tvillingarna som är något mer åldrade har flera gånger högre risk att dö under en femårsperiod. Studien publicrades nyligen i Aging Cell.

Denna studie kan ses som ännu ett forskningsresultat som visar hur åldrandet har ett nära samband med epigenetik. Dessutom är det ett resultat som är intressant för de forskare som vill se vilka behandlingar och läkemedel som kan hindra åldrandet.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln