Spännande sätt att minska åldersrelaterad inflammation

JAK eller Janus kinase är ett enzym som överför signaler mellan celler via den så kallade JAK-STAT. I JAK-STAT överförs information som gör att celler aktiveras. Ny forskning visar nu att JAK-inhibitors kan användas för att minska mängden inflammation på åldrande möss. Detta är viktigt eftersom inflammation är något som är en stor del av åldrandet, och som i sin tur orsakar flera av de mest allvarliga åldersrelaterade sjukdomarna. 

Framför allt fungerade forskarnas JAK-inhitor genom att celler som gått in i vilostadiet senesence inte längre utsöndrade så mycket inflammationsbefrämjande ämnen. Senesence är något som är starkt förknippat med åldrande och det finns forskare som arbetar med olika metoder för att rensa ut celler som gått in i senesence alterantivt att minska deras effekt.

Mössen som behandlades visade tydliga tecken på minskade ålderstecken. Främst påverkades skröpligheten (frailty), mätt i styrka och uthållighet. Något som ofta anses vara den kanske viktigaste bakomliggande orsaken till dödsfall i mycket gamla personer.

Läs gärna mer om detta och JAK-STAT i den här bloggposten.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln