I medierna idag: Mirakelmedicin som får dig att leva till 120?

Idag har Aftonbladet och en rad andra medier publicerat artiklar om att en "mirakelmedicin" ska testas för att den sägs kunna leda till man är 120 år gammal. Professorn i geriatrik Bengt Winblad får dock även uttala sig och säga att detta är överoptimistiskt, vilket nog dessvärre är sant. Däremot är metformin, som är läkemedlet det handlar om, sannolikt faktiskt positivt för hälsan för det stora flertalet och det finns flera studier som verkar tyda på att medellivslängden skulle förlängas om vi alla åt ämnet. Däremot inte så länge så man lever 120 år. Läs gärna mer om detta här, här och här

Om studien faktiskt genomförs, vilket nu verkar troligt, så är det också första gången som amerikanska läkemedelsverket FDA godkänt att en studie genomförs som syftar till att motverka själva åldrandet. I vanliga fall brukar studier bara godkännas om de provar hur effekten är på sjukdomar som har ett samband med åldrande, vilket ju är en annan sak. Det här har gjort att studier genomförts som till exempel sägs förbättra immunförsvaret hos äldre, trots att det egentligen handlar om ämnen som fungerar mot bredare åldrandeprocesser i kroppen. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln