"Skandinavisk" kost leder till lägre dödlighet

En ny svensk studie följde upp mer än 44 000 kvinnor som för drygt 20 år sedan fått frågor om sin kost. En del åt mycket av vad forskarna kallar en skandinavisk kost, vilket inkluderar mycket fullkornsbröd, havregryn, äpple och päron, rotfrukter, kål, fisk och skaldjur. Dessa hade en 18 procent lägre mortalitet än de andra.

Kan skandinavisk kost bli en ny hälsodiet nu, på samma sätt som medelhavskosten? Kanske det, men det är också oklart vad i kosten som faktiskt var det som var så nyttigt. Eller var det till och med så att kausaliteten gick åt andra hållet, det vill säga att de som åt den skandinaviska kosten var mer hälsosamma i största allmänhet? Man har i studien försökt konstanthålla för många faktorer som kunde ha påverkat, men gissningsvis är inte sista ordet sagt.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln