Bättre fungerande stamceller i åldrade möss

Ny forskning hittade en metod för att få stamceller att fungera bättre hos åldrade möss, jämförbara med 80-åriga människor. Dessutom minskade metabolisk sjukdom, i första hand diabetes typ 2, hos samma möss.

Metoden använder Janus kinase (JAK) inhibitors som är en slags ämnen som gör att celler i vilostadie (senescence) rensas ut. Det är samma metod som rapporterade goda resultat i fråga om skröplighet (frailty) så sent som i november. Det rör sig dessutom om samma forskargrupp, ledd av James Kirkland från Mayo Clinic.

Det är verkligen en lång rad studier nu som just handlar om celler i senescence, och det ska bli spännande att se om någon vågar prova detta på människor så småningom. Det verkar finnas metoder som skulle kunna förebygga flera åldersrelaterade sjukdomar, inte minst diabetes typ2 och hjärt- och kärlsjukdomar. Traditionellt har det sagts att senescence är en process som finns för att minska risken för cancer, även om detta är långt ifrån bevisat, och frågan är om detta är något som kan sätta stopp för behandlingar.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln