Celler i viloläge i centrum för åldrandet?

Nyheterna om celler i senescence, viloläget som många celler så småningom hamnar i och som är skadligt på flera sätt, kommer nu tätt. Det har gått så långt att några forskare menar att senescence är själva centrum för åldrandet. Det finns de som är skeptiska till detta så klart, och vi får väl se om telomererna kommer efterträdas som det mest haussade botemedlet mot åldrandet.

Hur som helst, artikeln i Frontiers of Genetics argumenterar för att subcellulära skador via senescence orsakar åldrandet så som det syns i hela systemet (individen). Senescence är en bro, helt enkelt genom att små skador i cellen (exempelvis DNA-brott, kortare telomerer och mitokondrieskador) så småningom når en nivå där senescence av cellen blir följden. Därmed orsakas SASP (senescence-associated secretory phenotype), som i sin tur orsakar nedbrytning av vävnaden.

Om de har rätt så är de nyligen rapporterade studierna där man rensade ut celler i senescence och uppnådde 20 procent längre livslängd hos möss bara början. Men långt ifrån alla tror dock att det ens finns ett centrum för åldrandet, så ytterligare forskning behövs verkligen.

En intressant aspekt av senescence är att dessa celler normalt rensas ut ur kroppen av immunförsvaret, och frågan är då om det skulle gå att få immunförsvaret att fungera bättre? Det pågår forskning om detta, och nyligen kom en artikel där man hittat aspekter av immunförsvaret som skulle kunna påverkas för att det ska bli bättre på att stöta ut celler i senescence.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln