Fria radikaler påverkar inte åldrandet

Det är en av de äldsta teorierna för att förklara åldrandet. Fria radikaler ska oxidera viktiga delar av cellen och ge en rad dåliga effekter. Problemen kring teorin är dock många. Exempelvis bildar kroppen sällan så mycket fria radikaler som när vi tränar - men samtidigt är detta förknippat med en rad positiva effekter. 

Nu har forskare undersökt vad som händer när man odlar celler vid olika syrehalt. Det visade sig paradoxalt nog att det snarast verkar vara så att de celler som härrör från arter som lever längst (såsom nakenråttorna här till höger) var mer känsliga. 

Det är ytterligare en spik i kistan för teorin om fria radikaler. Den ska inte hela avskrivas som en möjlig liten del av vad som påverkar vår kropp och våra celler när vi blir äldre, men det är inte någon av de viktigare delarna. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln