Nytt sätt som protein ansamlas i celler och påskyndar åldrande

Mycket få svenska forskare arbetar med åldrandet, men ett team vid Göteborgs Universitet under ledning av Mikael Molin är ett undantag. Nu har de fått fram ett mycket intressant resultat som ska publiceras i Cell, en av de mer välrenommerade tidskrifterna som finns. Sarah Hanzén är huvudförfattare.

De har upptäckt att enzym kallade peroxiredoxiner kan reducera de proteiner som ansamlas i cellerna och påskyndar åldrandet. Dessa proteinansamlingar har bland annat visat sig vara inblandade i Alzheimers och Parkinson. Forskargruppen har nu visat att kalorireduktion får peroxiredoxinerna att bli mer aktiva, vilket påverkar livslängden hos jäst. 

Enzymet fungerar genom att hjälpa andra enzym hitta de skadade proteiner som normalt rensas ut från cellen. Om enzymet inte fungerar uppstår ansamlingarna av protein som över lång sikt skadar cellerna. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln