Möss med superlånga telomerer

En spansk forskargrupp under ledning av Maria Blasco vid Spanish National Cancer Research Centre har genom att utvidga en kultur av inducerade pluripotenta stamceller skapat musceller med abnormt långa telomerer, och sedan fött upp möss med dessa celler. Alltså utan att exempelvis ändra genen som styr produktion av telomeras, det ämne som normalt ökar telomerernas längd.

Det visar sig att mössen visar upp en del tecken på lindrigare åldrande. Intressant är också att de verkar få en mindre mängd cancer än normalt, vilket är tvärt emot vad som slentrianmässigt brukar hävdas. Den gängse teorin är nämligen att telomererna förkortas för att motverka cancer, men detta börjar bli en allt mer tveksam teori. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln