Telomeras ska motverka cancer och åldrande

Cellernas telomerer förlängs framför allt av ämnet telomeras. Detta gör att cellerna kan fortsätta delas, vilket gör att åtminstone möss har visat sig leva längre när de har mer telomeras. Problemet är att även cancer behöver telomeras. Detta gör att det idag finns forskare som arbetar med att stänga av telomerasproduktionen hos människor, för att på så sätt påverka cancertumörer. Samtidigt som det finns forskare som arbetar på terapier mot åldrande som går ut på att öka telomerasproduktionen. Tidigare har man trott att detta borde öka risken för cancer men åtminstone i fråga om möss har det visat sig vara tvärt om. Här är en kort genomgång av en del av den senaste forskningen om telomeras och vad vi kan förvänta oss i framtiden. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln