Medelålders möss på rapamycin blev 140 år gamla

Forskare har höjt livslängden på möss med nära 60 procent, och en enstaka mus levde motsvarande 140 år för en människa. Detta genom att kortvariga doser av läkemedlet rapamycin gavs när mössen redan var i medelåldern.

Det är sedan tidigare känt att rapamycin har en positiv effekt på livslängden, men en utmaning är att läkemedlet har starka biverkningar när det används under en längre tid. Långtidsbehandling är också den normala användningen av rapamycin idag, eftersom det är ett läkemedel som är godkänt för att användas av patienter som genomgått en organtransplantation. 

Den nu publicerade undersökningen, som genomförts av forskare vid University of Washington, har undersökt olika sätt att använda rapamycin för att maximera effekten och undvika biverkningarna. Vilket nu alltså gett ett överraskande gott resultat. Mössen som behandlades var i en ålder som motsvarar ca 60 år hos människor. De behandlades med rapamycin under 90 dagar och därefter visade de sig vara både betydligt friskare och levde alltså betydligt längre än normalt.
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln