Vissa gamla har ett ungt DNA-uttryck

Vårt DNA förblir det samma hela livet, men de gener som är aktiva och vilka motsvarande proteiner som uttrycks förändras med tiden. Åldrandet kan alltså handla om epigenetik, så att genuttrycket styr åldrandet, i större eller mindre utsträckning. Nästa fråga är också exakt vilken del av genuttrycket som i så fall orsakar åldrande och vad som i så fall kan göras åt saken. 

En ny studie från forskare vid Leidens universitet och som omfattar 3 000 människor visar nu att det visserligen stämmer att genuttrycket förändras med åldrandet, men att vissa äldre har ett genuttryck som motsvarar en 25-åring. Betyder detta att de åldras bättre och friskare? Det har forskarna ännu inte kunnat svara på, men mer forskning på ämnet pågår. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln