Den maximala livslängden ökar inte längre

Nu sprids nyheten om att den maximala livslängden inte längre ökar. Bland annat svenska medier rapporterar att de 122 år som Jeanne Calment hade uppnått vid sin död 1997 är ett rekord som blir svårt att slå. Ursprunget är en ny analys som publicerats i Nature

Samtidigt som detta väl egentligen inte är någon oväntad nyhet för den som följt fältet ett tag så är det ändå intressant att se en uträkning som bekräftar bilden. En debatt har naturligtivs uppstått om frågan, och uppenbart är förstås att uträkningen inte tagit hänsyn till eventuella nya behandlingar som motverkar åldrandet. 

Det som kan slås fast är hur som helst att ingen människa kan leva mer än maximalt 125 år, utan nya medicinska framsteg. Den som följer den här bloggen vet dock att det pågår mycket spännande forskning med just denna inriktning. 

En annan intressant fråga är hur medellivslängden kommer utvecklas framöver. Denna har i Sverige och många andra rikare länder ökat i stort sett kontinuerligt sedan tidigt 1800-tal. Från början handlade detta mest om att en förbättrad hygien och medicinska framsteg hejdat en del virussjukdomar som tidigare inneburit att många dött när de varit unga. På senare år har dock till exempel förbättrad behandling av hjärt- och kärlsjukdomar i medelåldern haft betydelse. Eftersom det handlar om medeltal så har dessa framsteg haft stor inverkan på medellivslängden. 

Numera är det dock så pass ovanligt med en tidig död att eventuella framsteg i fråga om ungas hälsa inte märks i statistiken i någon större utsträckning. På senare år har därför den fortsatt ökade medellivslängden handlat om att äldre lever något längre. Men framstegen blir nog allt mer marginella framöver. Till exempel skulle botandet av all cancer enligt en uträkning innebära en ökad medellivslängd med endast runt tre år. Det enda som skulle kunna påverka medellivslängden i någon större utsträckning är antagligen att behandla själva åldrandet.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln